zondag 30 maart 2014

Beeldende vorming les 5

In de vorige les hadden we een schilderij uitgezocht. Dit schilderij moesten we vertalen naar de moderne tijd (en er zelf ook opstaan).

Schilderij analyse:
Origineel en bewerkt.
Wij (Julia en ik) hadden een schilderij van Salvador Dali uitgekozen. Deze sprak ons aan want het komt uit de stroming van het surrealisme. Hierbij stond centraal dat wat je op het schilderij zag eigenlijk in het echt niet kon. De olifanten hebben op het schilderij geen slurf maar een trompet. Hun communicatiemiddel is dus eigenlijk veranderd in een muziekinstrument. Aan de rechter kant zie je dat eigenlijk het gras of de planten ook allerlei trompetten zijn. Verder is de lucht en de bergen op de achtergrond wel realistisch. 

Wij hebben het schilderij veranderd. De achtergrond hebben we zo goed mogelijk proberen zo te laten. 1 olifant hebben we zo gelaten maar de 2 andere olifanten hebben we vervangen door mensen. Onder andere omdat er veel olifanten tegenwoordig gedood worden. Onze hoofden (ook ons communicatiemiddel) hebben we veranderd in ipads. Hiermee communiceert de mens tegenwoordig. Het gras hebben we veranderd door snoeren. Ook veel natuur wordt verwoest tegenwoordig. We hebben geprobeerd de opstelling hetzelfde te laten maar boodschappen van de hedendaagse tijd erin te verwerken. 


Beeldende vorming les 3

Bij de tweede les van beeldende vorming was ik niet aanwezig. In deze les moesten we van gebruikt materiaal een auto maken en deze moest aan verschillende eisen voldoen.


De finish.


De auto's die de vorige les zijn gemaakt.













Ik de beeldende vorming les 3 gingen we met de gemaakte voertuigen aan de slag. Ik kon aanschuiven bij een ander groepje zodat ik met deze opdracht gewoon mee kon doen.

We moesten een filmpje maken met de voertuigen. We kregen een voorbeeld te zien van de film Cars. Hierbij racen de auto´s tegen elkaar. Het viel op dat vooral de achtergrond veel beweegt en eigenlijk de auto´s hierdoor snel lijken te rijden. Dit moesten wij verwerken in het filmpje, er moest snelheid in terugkomen, het element strijd en er moest een crash plaatsvinden. Allereerst hadden we een verhaal bedacht. De ene auto moest crashen vlak voor de finish, en de andere auto zou hierdoor winnen.
We gebruikte sponsen en een mandarijn op de achtergrond (dit moesten huizen voorstellen), we bewogen deze steeds een millimeter verder en hier werd een foto van gemaakt. Als je dit achter elkaar afspeelt krijg je een film effect. Ook gebruikte we zwarte streepjes op de weg, deze werden ook steeds een heel klein stukje verschoven zodat ook dat voor snelheid kon zorgen. 

Er zijn 3 werkprocessen:
- Experimenteren
- Ontwerpen
- Ambachtelijk

Bij dit vakatelier hebben we gewerkt aan: ontwerpen

Het filmpje hebben we gemaakt met het programma: I can animate. Hierbij komen allemaal foto's achter elkaar zodat er een filmpje ontstaat.






Beeldende vorming les 4

Deze les kregen we uitleg over beeldcultuur.  Er ruim genomen 3 periodes:

- Klassieke tijd (ongeveer tot 1870)
       In deze tijd was religie heel belangrijk, alles op een schilderij had een betekenis of een symbolische waarde. Ook pronkte de mensen veel met hun geld en met de macht die ze hadden. De opdrachtgevers waren vaak rijke mensen.

- Moderne tijd (na de industriƫle revolutie)
     In deze tijd werden de rijken verstoten en kunst wordt praktisch en logisch, iedereen kan het onderwerp zijn. Mondriaan is een beroemde kunstenaar uit deze tijd. Hij bracht alles naar de basis. Al het overbodige moest weg. Dit was ook het beeld in die tijd. Na de eerste wereldoorlog zou alles mooier worden. Ook de kunststroom de Stijl werd opgericht. Opdrachtgevers in deze tijd waren vooral individuele mensen.

- Post- Moderne tijd (vanaf de jaren '70)
     In deze tijd ging (en gaat) het vooral om statements maken en entertainment voor het publiek. Opdrachtgevers in deze tijd zijn vooral het publiek.

We kregen allemaal een foto van een schilderij, beeld of gebouw. Deze moesten we in de goede tijd neerleggen en kunnen vertellen waarom.



Klassieke tijd





Post- Moderne tijd
Moderne tijd

Hierna moesten we zelf een schilderij opzoeken uit de klasssieke of de moderne tijd.
Dit is een schilderij van Salvador Dali geworden, schilderij analyse in de volgende blog.

Beeldende vorming les 1

Beeldende vorming , les 1

Op vrijdag 22 november 2013 hadden wij (klas 1E) de eerste les beeldende vorming. Hierbij kreeg de ene helft van de klas een opdracht en de andere helft van de klas een andere opdracht. De ene helft kreeg het verhaal van de film ratatouille, deze helft moest een zo hoog mogelijke toren maken maar kregen hierbij geen uitleg over hoe ze dat konden doen. De andere helft van de klas (waaronder ik) kreeg de opdracht al helemaal voorgedaan. In de opdracht stond namelijk hoe de toren gemaakt moest worden, we moesten van onder naar boven , steeds kleinere kubussen maken. Deze op elkaar zetten, en kijken hoe hoog de toren werd. Hieronder een aantal foto's van hoe het eindresultaat was, en een aantal foto's van de opdracht. Werkvorm van de opdracht: experimenteren.






Het eindresultaat.








De opdracht, en het ingevulde lesfasenmodel.